Kysy kokilta?

 

Voiko Touch of Taste -fondeja käyttää kylmiin kastikkeisiin?

Ehdottomasti! Fondit sopivat erinomaisesti esimerkiksi majoneesiin, ranskankermaan ja kermaviiliin. Hyvä vinkki on maustaa ranskankerma Hummerifondilla, hienoksi silputulla ruohosipulilla ja tillillä. Tarjoa kylmäkastike esimerkiksi paistetun kalan kanssa. Kokeile myös lisätä joukkoon kuorittuja katkarapuja ja tarjoile keitetyn pastan kanssa.

MITEN KAUAN FONDIT SÄILYVÄT?

Avattu fondi on säilytettävä jääkaapissa suljettuna, jolloin se säilyy pullon etikessä merkittyyn parasta ennen -päivään saakka. Huomioithan, että jääkaappilämpötilassa fondin rakenne hieman samenee ja sakenee. Se on kuitenkin normaalia, eikä vaikuta fondin laatuun. Muistathan aina ravistaa fondia ennen käyttöä!

Mitä teen, jos pataruoka on liian suolaista?

Ole varovainen lisätessäsi suolaa. Jos ruoasta kuitenkin tulee liian suolaista, lisää viipaloituja, raakoja perunoita ja anna niiden kiehua padassa noin 10 minuuttia. Perunat imevät suolaa itseensä. Älä kuitenkaan keitä liian kovalla lämmöllä, jotta perunat eivät rikkoudu ja pilaa koko pataa.

Onko fondeissa transrasvaa?

Ei ole. Olemme poistaneet Touch of Taste -fondeista kaikki kasviperäiset transrasvat. Tämän vuoksi käyttämämme kasvirasvan transrasvapitoisuus on alle 1. Luku on alhaisin teollisissa kasvirasvoissa.

Onko totta, että lihan paistamisessa kannattaa käyttää öljyn ja voin sekoitusta? Miksi?

Hyvä vinkki on paistaa lihaa aluksi öljyssä, koska öljy kestää korkeampia lämpötiloja. Kun lihapalat ovat kauniin kullankeltaisia, voit lisätä voita oman maun mukaan.

Kannattaako liha maustaa ennen paistamista vai sen jälkeen?

Tämä aihe on kuuma peruna ammattilaisten keskuudessa, eivätkä kaikki ole asiasta samaa mieltä. Tiettyjä perussääntöjä on kuitenkin olemassa. Jos liha suolataan ennen paistamista, suola alkaa vetää nestettä lihasta. Neuvoni on, että suolaa liha kokonaan ennen paistamista ja lisää pippuri ja mausteet vasta myöhemmin.

Eikö kalaa voi pitää lämmitettynä?

Lähes kaikkea ruokaa voi pitää lämpimänä lyhyen aikaa, mutta juuri kalan pitäminen lämpimänä on vaikeaa. Tarjoile kala juuri valmistettuna. Parempi vieraiden odottaa kalaa kuin että kala joutuu odottamaan vieraita!

Miksi perunan pinnalle muodostuu kalvo?

Perunan pinnalle muodostuu kalvo, kun valmiiksi kuorittuja perunoita pidetään lämmitettyinä pidemmän aikaa. Näin tapahtuu usein kouluruokalassa, kun perunoita keitetään suuri määrä.

Kuinka lämmintä ruoan on hyvä olla syötäessä?

Se riippuu täysin ruoasta! Lihan pitää olla yhtä lämmintä kuin mitä se on paistettaessa sisältä. Eli esimerkiksi pannupihvin tarjoilulämmön pitäisi olla vähintään 65 asteista sisältä. Keitot ja kastikkeet tarjoillaan noin 60–70 asteen lämpöisinä. Tärkeää on tarjoilla ruoka heti, kun se on valmista, jolloin tuoksu ja maku ovat parhaimmillaan.

Miten voi välttää perunan tummenemisen kuorimisen jälkeen?

Laita perunat veteen. Ne kestävät siinä yleensä pidempään. Voit laittaa veteen myös muutaman sitruunaviipaleen.

Onko sitruunan valkoinen osa myrkyllistä?

Ei, mutta sitä ei ole myöskään mukava syödä. Sitruuna kannattaa huuhdella hyvin ennen käyttöä. Jos käytät luomusitruunoita, voit olla varma, ettei niihin ole ruiskutettu aineita.

Kuinka paistan lehtipihvin oikein?

Ota pihvi pois kylmästä hetki ennen paistamista ja varmista, että paistinpannu on kuuma. Lisää pannulle teelusikallinen rapsiöljyä, laita pihvi pannulle ja paista korkeassa lämpötilassa. Käännä pihvi, lisää hieman voita ja vähennä lämpöä. Tarjoile heti.

Kannattaako perunoita keitettäessä pitää kattilan päällä kantta vai ei?

Perunoita keitettäessä kattilan päällä kannattaa pitää kantta, jottei vettä haihdu pois. Alla muutama perunoiden keittämiseen liittyvä hyvä sääntö.

Kuorimattomat perunat: Harjaa perunat hyvin. Laita ne kattilaan ja lisää lämmintä tai kylmää vettä niin, että kaikki perunat ovat veden pinnan alapuolella. Suolaa ei tarvita, sillä se ei imeydy kuoren läpi.

Kuoritut raa’at perunat: Huuhtele ja kuori perunat. Pidä vedessä ja lisää suolaa.

Uudet perunat: Harjaa tai puhdista perunat. Laita ne kiehuvaan veteen, johon on lisätty suolaa ja mielellään myös muutama tillinoksa tai -varsi.

Kiehauta perunat aina mahdollisimman nopeasti. Vähennä sen jälkeen lämpöä ja anna perunoiden kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla. Kokeile välillä kypsyyttä. Kaada keitinvesi pois. Anna perunoiden höyrytä ilman kantta muutaman minuutin ajan lämpimässä. Tarjoile perunat heti keittämisen jälkeen. Jos perunoita pidetään lämmitettyinä, niistä häviää C-vitamiinia.

Keittoajat: vanha peruna 20–25 minuuttia, uusi peruna 10–20 minuuttia.

Voiko laihaan kokkiin luottaa?

Totta kai laihaan kokkiin voi luottaa! Tärkeintä on intohimo ruokia ja juomia kohtaan sekä tietenkin hyvät taidot ja kokemus.