Kokkikoulu

Viisi askelta herkullisen pataruoan valmistukseen

Yleensä sanotaan, että pataruokien valmistamiseen ei ole aikaa. Totuus kuitenkin on, että pataa valmistaessasi käytössäsi on kaikki maailman aika. Kun valmistelu on tehty oikein, pata valmistuu enemmän tai vähemmän itsekseen, joten voit rentoutua tai tehdä jotakin muuta sillä välin, kun ruoka kypsyy.

1. Oikea liha

Pataruokaa valmistettaessa lihan laadulla on erittäin suuri merkitys. Yksi vinkki on olla käyttämättä valmiiksi paloiteltuja patapaloja. Osta sen sijaan suuri, hyvälaatuinen lihapala, jossa on reilusti rasvaa ja leikkaa liha kuutioiksi itse. Tähän käy erinomaisesti hyvälaatuinen, juovikas etuselkä. Kun kyse on pataruoan lihasta, lihan leikkuusuunnalla ei ole mitään merkitystä, joten virheitä ei voi tehdä. Jos et halua syödä rasvaa, poista ylimääräinen, kun pata on kypsää.

2. Hot, hot, hot!

Esipaista leikattu liha öljyssä pannussa. Lisää lopuksi pieni nokare voita. Se antaa lihalle hienon pinnan ja parantaa padan makua. Muista lihaa paistaessasi kaksi sääntöä: älä laita pannulle liikaa lihaa yhdellä kertaa ja ole kärsivällinen. Anna lihan paistua pannulla sekoittamatta, kunnes se on ulkopuolelta kauniin värinen. Jos sekoitat liikaa, liha alkaa kiehua ja siitä tulee sitkeää.

3. Anna kiehua ja vaahdota

Lisää kunnolla ruskistetun lihan joukkoon neste ja anna kiehua. Kuori pois valkuaisaineista lihan pintaan muodostuva vaahto. Lisää mausteet, vihannekset ja muut makua lisäävät ainesosat vasta vaahdon kuorimisen jälkeen. Muutoin vaahdon erottelu on vaikeaa. Voit nyt tehdä valmisteluja ennen vieraiden tuloa. Sinun tarvitsee enää maustaa ja suurustaa pata.

4. Järjestys ja mausteet

Laakerinlehti, timjami ja valkopippuri – pataruokien valmistuksessa käytetään klassikkomausteita. Jos et halua tarjoilla pataa mausteiden kanssa, hyvä vinkki on maustaa pata teesiivilään laitetuilla mausteilla. Voit myös sitoa ne yhteen nk. Bouquet Garni -kimpuksi ja laittaa pieneen pussiin.

Joidenkin mielestä suurustaminen vaikuttaa paljon makuun riippuen siitä, käytetäänkö suurusteena tavallista vehnäjauhoa tai muita tärkkelystuotteita. Tämä on makukysymys, mutta viimeksimainitun etu on se, että se sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

5. Rentoudu ja tee jotakin muuta

Aika on yksi syy, miksi jotkut välttävät padat valmistamista. Tottahan toki se vie aikaa. Perussääntönä kuitenkin on, että mitä parempaa lihaa käytät, sitä lyhyempi on keittoaika. Mutta kun pata kypsyy, se valmistuu itsekseen eikä sinun tarvitse seistä vieressä vahtimassa. Padan kuuluu nimenomaan kypsyä hiljalleen, ei  kiehua kovalla lämmöllä. Voit joka tapauksessa ennen ruokailua täyttää välillä sanaristikkoa, imuroida tai nauttia lasin viiniä ja käydä asioilla. Maista lihaa välillä. Kun se lähes murenee, on aika tarjoilla maukas pata. Hyvää ruokahalua!