Kokkikoulu

Ihastuttava Japani!

Me Pohjoismassa olemme ottaneet nopeasti vastaan japanilaisen keittiön eksoottisine makuineen. Muun muassa sake, tofu ja wasabi ovat tulleet tutuiksi kylmässä pohjoisessa. Mikään ei ole yhtä taidokasta, raikasta ja jännittävää eikä niin hyvin ja tarkkaan suunniteltua kuin japanilainen ruoka ja sen valmistus. Tämän vuoksi tarkkoja ohjeita kannattaa noudattaa – mikä sopii hyvin myös meille pohjoismaalaisille. Tosiasiassa pohjoismaisen ja japanilaisen keittiön välillä on luultua enemmän yhtäläisyyksiä, kuten lihan ja kalan säilömiseen ja savustamiseen liittyvät perinteet. Kun osaat jo perusteet, voit kokea uusia makuelämyksiä ja tarjota perheellesi tai ystävillesi sekä kylmiä että lämpimiä japanilaisia ruokalajeja omine variaatioinesi.

Aivan samalla tavalla kuin me, japanilaiset laittavat ruokaa kauden ensimmäisistä tuotteista ja valitsevat kauden parhaita raaka-aineita. Aterian perustana on japanilainen, pyöreäjyväinen riisi. Se keitetään rakkaudella, mielellään riisinkeittimessä ja aina ilman suolaa. Siihen lisätään makuja, jotka me yhdistämme japanilaiseen keittiöön: makea, hapan ja karvas, mielellään tasapainossa toistensa kanssa kaikissa ruokalajeissa – isoissa ja pienissä.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on umami tai viides maku, joksi sitä myös kutsutaan. Umami on japania ja tarkoittaa ”tunnetta kaivata enemmän”, ja sitä voi kuvata maukkaaksi ja täyteläiseksi mauksi, joka on esimerkiksi kuivatuissa tomaateissa ja voimakkaassa juustossa.

Juomat ja tarjoilu

Ruoan kanssa voi juoda mainiosti kuivaa, vaaleaa olutta, vihreää teetä tai vettä. Jos haluat tarjota viiniä, valkoviini sopii punaviiniä paremmin suolaisiin ja hieman makeisiin ruokiin. Voit kokeilla myös sakea. Valitse mieluusti hieman parempi merkki ja juo kylmänä. Jos haluat kokeilla jotakin erikoisempaa, sekoita yksi osa viskiä kolmeen osaan pehmeää lähdevettä ja nauti ruoan kanssa. Väriestetiikka ja symmetria ovat tärkeitä japanilaista ruokaa tarjoiltaessa. Tai pikemminkin asymmetria. Japanilaiset tarjoavat mielellään kulmikkaita ruokia pyöreiltä lautasilta ja päinvastoin. Suunnittelu on aistikasta, muttei koskaan ylellistä.